Skip to content
28 maart 2023

Verslag Intercultureel Pastoraat en Relatietraining Interculturele stellen ICF Utrecht

Afgelopen januari ging in ICF Utrecht een groep van start van 15 interculturele stellen. De bijeenkomsten waren interactief, leerzaam, en leuk. Er werd veel gelachen over de herkenning van elkaars situatie!

Een interculturele relatie is anders
Claude en Corina Mushikangondo en de Utrechtse stellen dachten eerst samen na over waarom een interculturele relatie anders is. Feitelijke omstandigheden zijn vaak uitdagend, bijvoorbeeld door taal- en inburgeringsproblemen, verblijfsvergunningsstress, achterstand op de arbeidsmarkt voor de buitenlandse partner, etc. Dit heeft invloed op de interactie tussen partners; het kan frictie geven.

Bijvoorbeeld: meestal draagt de Nederlandse partner vrijwel de hele last van administratieve en regelzaken. Ruzie ontspoort sneller als partners de taal niet even goed beheersen. De manier waarop partners investeren in hun huwelijk is ook anders. Integratie vraagt grote inspanningen voor de niet-Nederlanders. Nederlandse partners investeren door hun echtgenoot te steunen die geld naar familie stuurt. Belangrijk om dat te erkennen! Het werd ook duidelijk dat er grote culturele verschillen zijn in de communicatiestijlen. Gelukkig kenden de meeste mensen de regels van communicatie van hun partner.


Omarm de Bijbelse cultuur
De groep stond ook stil bij de top-twee van onderwerpen waar interculturele stellen ruzie over maken: man/vrouw-verhouding en geld. Claude daagde de mannen uit om hun rol op te nemen o.b.v. de Bijbel (Efeze 5) en traditie en cultuur los te laten. Het riep veel reacties op en ook mooie getuigenissen. 

Waarom deze training?
Het doel van deze groep is om interculturele relaties te versterken, door onderlinge uitwisseling en groepsloyaliteit te stimuleren en bewustzijn te vergroten van de uitdagingen van een intercultureel huwelijk. De visie is om de stellen elkaar te laten bemoedigen en steunen. Tevens wordt de leiding van de gemeente erbij betrokken, zodat zij beter huwelijkspastoraat kunnen bieden wanneer er problemen zijn. Jasper de Kok, voorganger van ICF Utrecht, was erbij en Bert de Jong, ouderling en zelf in een interculturele relatie.  Zij vonden het heel positief en waren blij dat dit kon plaatsvinden.

Twee deelnemers over de workshops:
We enjoyed the time together and had enough material to talk about afterwards. We hope there will be more sessions with other interesting topics. I personally also enjoyed the women’s and men’s group at the first assignment.”

“We also enjoyed the training very much. It were very helpful topics and what was especially remarkable that we had so much in common with the other intercultural couples. It was eye opening to see that I often thought some things in our marriage were just issues we only have, but it is often cultural! We hope there will be more sessions like this.”

Meer info over het Trainingsaanbod van ICP

Vraag om meer info over de trainingen van Claude en Corina