Skip to content
3 oktober 2022

Training Intercultureel pastoraat / Interculturele stellen

ICP besteedt aandacht aan interculturele relaties. Want gezonde en sterke interculturele relaties zijn belangrijk. Voor de betrokkenen en voor hun omgeving…

Al eerder hebben we trainingen op dit gebied aangeboden, in samenwerking met Corina Mushikangondo. (Intercultureel pastoraat en interculturele communicatie voor gemengde stellen) 

Dit seizoen bieden we training in een andere vorm aan. Hier de info op een rijtje. Lees verder voor uitgebreide info over deze training. 

Informatie 
Wat: 2 trainingsavonden
Wie: pastoraal medewerkers en interculturele stellen tegelijkertijd
Waar: op locatie
Wanneer: datum in overleg, eerste mogelijkheid in november
Kosten: in overleg en op maat
Meer info en aanmelding: e-mail naar office@icpnetwork.nl

Waarom vinden wij het belangrijk om aandacht te geven aan interculturele relaties en de begeleiding van interculturele stellen? Naast het feit dat we ieder lid van de interculturele community willen ondersteunen in hun relatie is er nog een andere belangrijke reden om kerken en stellen te ondersteunen.

Sterke families, sterke kerk

Een kerk heeft sterke families nodig. Gezonde huwelijken weerspiegelen Gods liefde en stabiele gezinnen laten zijn licht zien. Ze zijn ook een instrument in Gods Koninkrijk. Interculturele families laten nog meer zien: eenheid in verscheidenheid en een unieke verbondenheid in Christus. Een kerk met veel verschillende culturen trekt vanzelf veel interculturele stellen aan. Deze interculturele relaties kennen zo hun eigen specifieke uitdagingen en er ontstaan er in hun gezinnen soms allerlei vormen van gebrokenheid.

Voorbeelden van deze uitdagingen zijn: huwelijksproblemen, problemen rond de opvoeding van de kinderen, huisvesting, stroeve relatie met schoonfamilies, etc. Een probleem komt nooit alleen en problemen hebben effect op elkaar. En vaak zijn het niet eens alleen de culturele verschillen, maar de externe factoren: mindere kansen op de arbeidsmarkt, lager inkomen, zorg voor familie in thuisland, discriminatie, stress bij verhuizing, gemis van hun eigen familie en ga zo maar door. 

Het van groot belang om interculturele relaties en gezinnen beter te begrijpen. Doel is dat we in onze kerken families versterken, niet alleen voor henzelf maar ook om stabiliteit te bieden aan hen die worstelen met gebrokenheid. 

Nieuwe training

Vanuit ICP boden we de afgelopen jaren een training ‘Intercultureel huwelijkspastoraat’ aan. Deze training vond (ook vanwege Covid) voornamelijk online plaats. In het aankomend seizoen gaan we de training in een iets andere vorm aanbieden. We willen op locatie, dus in de gemeente, training aanbieden waarbij de pastorale werkers en de interculturele stellen samen bewust worden, samen uitwisselen, samen groeien. Wij bieden vanuit ICP een stuk inhoud aan, leiden de discussie, en kunnen ook helpen met het opzetten van een ‘peer group’ van interculturele stellen, die na de training samen verder gaan om elkaar te bemoedigen en ondersteunen. 

Praktisch

Op locatie (in de kerk) geven we een workshop in 2 avonden voor pastorale werkers en interculturele stellen samen. 

Thema’s: modellen van interculturele relaties, de mooie en lastige kanten van interculturele relaties, omgaan met communicatieverschillen en normen over familie, geld en opvoeding, tijdsbesteding, veelvoorkomende oorzaken van relatieproblemen en thema’s die jullie zelf willen aandragen. We kijken daarbij ook wat de Bijbel zegt over het huwelijk en hoe verschillende culturen daar hun interpretatie aan geven. 

Heb je interesse in deze training? Ben je iemand die zelf een interculturele relatie heeft of ben je pastoraal medewerker en heb je interesse in deze training? Mail ons dan nu en ontvang vrijblijvend meer informatie. 

Informatie 

Wat: 2 trainingsavonden
Wie: pastoraal medewerkers en interculturele stellen
Waar: op locatie
Wanneer: datum in overleg, eerste mogelijkheid in november
Kosten: in overleg en op maat
Meer info en aanmelding: e-mail naaroffice@icpnetwork.nl