Skip to content
30 november 2023

Huwelijkspastoraat voor gemengde stellen

Onlangs trad ICF Wageningen in de voetsporen van ICF Utrecht. Een groep van 12 interculturele stellen kwam bij elkaar om te praten over de huwelijkse uitdagingen die gepaard gaan met verschillende culturele achtergronden.

Claude en Corina Mushikangondo, kerkelijk werkers van ICF Rotterdam, leidden twee workshops om de koppels te helpen nadenken over hun situatie. De stellen deden oefeningen over interculturele communicatie en bespraken hoe cultuur de man/vrouw-rollen en geldzaken beïnvloedt (de top twee redenen waarom stellen ruzie maken). De groepen gaan zelf verder en beslissen welk onderwerp ze willen bespreken en hoe. Het is geweldig om het enthousiasme in de groepen te zien. Deelnemers leren elkaar op een andere manier kennen. Stellen met een langere staat van dienst delen graag hun ervaringen met de jongere stellen.

Enkele uitspraken van deelnemers:

“Ik voel me opnieuw verbonden met andere ICF-leden tijdens het eten en het woord van God. Voor mij dient dit de gezinnen/koppels al. De besproken onderwerpen verbeterden onze open communicatie en daagden tegelijkertijd uit wat ik dacht dat we wisten”.  

“Uitmuntend is het simpele feit van Claude en Corina’s interculturele voorbeeld – van zulke tegengestelde polen als je je maar kunt voorstellen, maar toch in liefde en samen dienend. Fantastische voorbeelden van hoe het kan werken. En inspirerend voor alle echtparen die proberen te zien hoe ze hun relatie kunnen laten groeien.”

“Het werkte goed om de vragen over vergeving als echtpaar te bespreken! Het is heel bijzonder hoe open mensen in de groep zijn.”

Zijn er in jouw kerk of gemeenschap interculturele stellen en heb je behoefte aan training en begeleiding voor deze stellen en/of voor jouw pastoraal medewerkers? Dan kan je Claude en Corina uitnodigen. Meer info? Bel met Corina: 06-28812666 of vraag meer info aan via office@icpnetwork.nl