Skip to content
5 september 2023

Freedom Focus voor heling van emotionele wonden

Door: Corina Mushikangondo, relatietherapeut (EFT) heeft haar eigen praktijk en doet regelmatig haar bijdrage in het netwerk van ICP als trainer intercultureel huwelijkspastoraat.

We willen helpen maar wat, wanneer en hoe?
Ze kwamen al jaren in onze kerk. Een vrouw met een gezicht dat getekend was door teleurstelling en pijn. Ze glimlachte veel en maakte graag een praatje maar was niet echt blij. En dan die jongedame, altijd uitbundig gekleed maar soms zo teruggetrokken en afwerend in contact. Ik kan nog wel even doorgaan…

Jij kijkt als pastor of pastoraal werker in de ogen van sommige zusters en je vermoedt een diepe pijn. Je zou hen allemaal meer aandacht en liefde willen schenken en hen willen vertellen dat er herstel is bij God! Maar het ontbreekt je aan tijd, en soms ook aan inzicht over hoe je het kan aanpakken. Gelukkig hebben we sinds vorig jaar een mooi instrument erbij gekregen dat vrouwen helpt herstellen van emotionele wonden. De Freedom Focus cursus, ontwikkeld in ICU Gouda (lees ook dit artikel van 1 februari 2022).

Verslag eerste cursusavond ICF Rotterdam
In ICF Rotterdam zijn we er vorige week mee gestart, met een groep van 13 vrouwen uit 9 verschillende landen. Het ging boven verwachting! Iedereen deed goed mee, ondanks de enorme verschillen in cultuur en opleidingsniveau. Iedere les is opgedeeld in 6 of 7 stukjes en dat maakt het programma levendig. Er is ruimte voor persoonlijke uitwisseling in kleine veilige groepjes. Zelfs de verlegen en teruggetrokken types deelden hun verhaal. De openheid was opmerkelijk. Terug in de auto met mijn Ugandese zus opperde ik dat ze wellicht nieuwe vriendinnen zou maken in de groep. ‘Oh maar ik heb er nu al drie gemaakt’ reageerde ze opgetogen: de andere drie zussen in haar kleine groepje. Een andere (verlegen) zus liep bijna over van dankbaarheid en blijdschap, en wilde bij het eindgebed danken voor deze cursus. We hadden haar nog nooit zo gezien, ze straalde helemaal, en we waren als team zelf ook onder de indruk. God is aan het werk via dit programma in deze groep!

Meer weten?
Over een paar weken zal ik weer iets schrijven over hoe het gaat. Meer weten over de Freedom Focus cursus? Kijk op geloofsinburgering.nl of schrijf naar Esther van Schie  esther@geloofsinburgering.nl. Je mag mij ook appen hoor! Corina Mushikangondo-van der Laan 06-28812666 of churchworkers@icfrotterdam.nl