Skip to content
7 april 2022

Bijbelstudie met anderstaligen – zoveel meer dan studie

Lees dit inspirerende en persoonlijke verhaal en meld je aan voor de Webinar over dit prachtige kringmateriaal.

Een plaats waar iedereen zich veilig kan voelen, waar iedereen dezelfde barrière ervaart, maar waar vragen gesteld worden en antwoorden gevonden. Daar is een Bijbelstudiegroep voor anderstaligen voor bedoeld. 

‘Ruth – Op reis door grenzen heen’ is ons nieuwe project. Een pakket met kringmateriaal voor anderstaligen, inclusief een handleiding voor kringleiders. ICP helpt je om een groep voor anderstaligen in jouw buurt te beginnen. Door middel van een GRATIS Webinar kun je verkennen of jij met dit materiaal aan de slag kan en wil. Meld je hiervoor gelijk aan!

Eszter vertelt het verhaal van Mo:

“Mo was een van de eerste mannen die naar de Bijbelstudie kwamen. Hij was moslim maar het was zichtbaar aan hem dat hij intensief bezig was met de Bijbel. Een keer vertelde hij zijn droom die hem niet meer losliet. Hij wilde graag de betekenis van zijn droom weten want volgens hem was dat geen gewone droom. Ik had geen idee wat de betekenis van zijn droom kon zijn maar ik zei tegen hem wat Daniël ook zei: Er is een God in de hemel, die ons kan helpen om jouw droom te begrijpen, wij gaan daarvoor bidden. Toen ik bad of God ons wou helpen de betekenis van zijn droom te begrijpen bracht Gods Geest bepaalde dingen en Bijbelteksten in mijn gedachten die ik aan hem vertelde.

Kort daarop kreeg hij werk en kon hij overdag niet meer naar de Bijbelstudie komen. Nu en dan had ik nog telefonisch contact met hem en ik wist van hem dat hij naar een Nederlandse kerk ging. Jaren later vroeg hij of wij donderdagsmorgens nog steeds Bijbelstudie hadden in dezelfde zaal. Hij had iets belangrijks wat hij wilde delen daarom had hij een halve dag vrij genomen op zijn werk. Hij kwam. Hij vertelde meteen in het begin van de Bijbelstudie aan de groep, dat na de uitleg van zijn droom zijn leven aan Jezus gegeven had en christen was geworden. Maar nu had hij een probleem, en omdat ik met de uitleg van zijn droom kon helpen, hoopte hij dat hij in onze groep weer geholpen kon worden. Zijn buren hadden hem namelijk uitgenodigd en tijdens zijn bezoek vroegen ze hem of ze voor hem mochten bidden. Hij dacht dat ze christenen waren en hij stemde erin toe. Ze baden in een taal die hij niet kon verstaan. Eerst dacht hij dat ze in tongentaal baden maar het werd volgens hem steeds raarder en raarder en… op een gegeven moment kwam hij erachter dat de mensen bij de satanskerk hoorden. Hij merkte op allerlei manieren dat daarna zijn leven vol werd met demonen. Alles ging in zijn leven verkeerd, hij had nachtmerries, angsten, zijn relatie met God verdween. Wat moest hij nu doen? Hij kwam om hulp vragen. Voor ons liep de hele ochtend anders dan het gepland was, maar wij waren dankbaar en blij want Mo ging van de Bijbelstudie weg naar zijn werk, weer vrij en blij en kon ervaren dat Jezus echt de Bevrijder is.”

Eszter Bruining-Varga is Hongaarse, is getrouwd met Jan en woont al jaren in Nederland. Met passie en persoonlijke praktijkervaring heeft zij een studieprogramma in eenvoudig Nederlands geschreven over het Bijbelboek Ruth, speciaal voor anderstaligen die op zoek zijn naar verbinding en naar diepte in hun geloofsleven. 

Wil je meer weten over dit materiaal of over het leiden van een kring voor anderstaligen? Meld je dan nu aan voor de GRATIS webinar op 20 april om 20:00.