Skip to content
28 februari 2022

Interculturele Kerstviering: Tips & Inspiratie

Kerst komt er weer aan. Hoe kunnen we kerst vieren in een interculturele setting? Tegen welke uitdagingen loop je aan?

Kerst komt er weer aan. Hoe kunnen we kerst vieren in een interculturele setting? Tegen welke uitdagingen loop je aan? En waar vind je advies, tips en inspiratie? Die laatste vraag is makkelijk: hier zijn we dus een netwerk voor. Ervaringen delen, elkaar omarmen en versterken. 

We hebben alvast wat dingetjes op een rijtje gezet en een paar tips uit het netwerk gevist. Lees dus rustig verder. Maar als je meer informatie en voorbeelden wil ontvangen of als je in contact gebracht wil worden met andere kerken uit ons netwerk om ervaringen te delen, dan kun je ons mailen. office@icpnetwork.nl 

Tijdens een klein rondje in ons netwerk ontdekken we dat er een paar ingrediënten steeds weer terugkomen in de interculturele kerstdiensten. 

  • Het gebruik van beeld, verbeelding en creativiteit helpt om taalbarrières te overkomen. 
  • Ontmoeting is met uitstek rond kerst het belangrijkste thema. 
  • Kerst is een prachtig moment om kadootjes uit te delen. 
  • ‘Familie’ staat in de meeste culturen altijd centraal maar met kerst is het echt voor iedereen ‘gezinstijd’. 

Uit de praktijk: Kerst in ICF Apeldoorn 

Marianne Bronsveld: “Met kerst wordt de dienst vooral door de kinderen ingevuld. Er worden mensen in de wijk uitgenodigd en dus zijn er veel mensen die uit diverse culturen komen en die de taal nog niet goed spreken. Maar iedereen wordt geraakt als het kerstverhaal door kinderen en tieners wordt uitgebeeld. Verder hebben we altijd een maaltijd, waarin we mensen ontmoeten. Bij het naar huis gaan krijgt iedereen een kleinigheidje mee. Bijvoorbeeld een kaars met wat lekkers en een kaartje van ICF.” 

Corona-maatregelen geven een uitdaging, toch? 

“Vorig jaar hebben we kinderen uit het wijkwerk opgehaald. Er mochten weinig mensen bij elkaar zijn maar voor kinderen was er geen limiet. De volwassenen keken bij elkaar in huiskamers de viering, zodat niemand alleen zou zijn. Er waren van tevoren veel filmpjes opgenomen met toneelstukjes en liedjes. De link werd in de wijk uitgedeeld en mensen werden uitgenodigd om mee te doen in de huiskamers.” 

Meertalige kerstviering 

In GOchurch uit Stellendam worden al een paar jaar prachtige interculturele kerstvieringen georganiseerd, gericht op Nederlandssprekende en Arabischsprekende mensen. Kerstliederen in verschillende talen en uit verschillende culturen maken deel uit van de liturgie. Ook hier wordt gebruik gemaakt van beeld om het kerstverhaal zo laagdrempelig mogelijk te vertellen. Hieronder vind je een video die hiervoor gebruikt kan worden. 

Heb je vragen of kom je graag in contact met kerken die hun ervaringen met je willen delen? Mail ons dan. office@icpnetwork.nl 

Nog een paar tips voor interculturele kerstliederen: 

Een kerstlied op Songs2Serve.nl: 

Yi Ma Nei Li – 以马内利 (Immanuel) – Songs2Serve NL

Een playlist op YouTube: 

Christmas songs from different cultures – YouTube