Skip to content
28 februari 2022

Inspirational Talks: Paul Hagayi

Ontdek wat God in Nederland doet in en door gemeenschappen in ons netwerk. Anne-Marie Dane vroeg Paul Hagayi om zijn hart van aanbidding met de naties te delen…

Ontdek wat God in Nederland doet in en door gemeenschappen in ons netwerk. Anne-Marie Dane vroeg Paul Hagayi om zijn hart van aanbidding met de naties te delen…

Ik ontmoette deze jonge man een paar weken geleden toen ik op de Advance Conference van ICP Europe was. Ik werd geïnspireerd door de manier waarop Paul de aanbidding leidde. Alleen een stem en een gitaar. En de bereidheid om deel uit te maken van de groep, van het aanbiddingsteam en contact te maken met de mensen. Laten we eerst eens kijken wie Paul is en hoe zijn leven in Nederland eruit ziet. 

“Mijn naam is Paul Hagayi. Ik ben geboren op 2 februari 1992 in de Democratische Republiek Congo (provincie Zuid-Kivu), in de plaats Minembwe. Mijn vrouw Odette en ik hebben 2 prachtige kinderen. Mijn zoon Ezra is 1 jaar en 3 maanden oud en mijn dochter Elsa is nu 2 weken oud. Ik ben een muzikant, een aanbiddingsleider, een songwriter. Ik zorg ook voor mijn gezin als vader en echtgenoot.”

Een jongeman, gezegend met gaven en talenten, die onlangs nog te zien was in delen van het ICP-netwerk. Dus wat is zijn connectie met het ICP-netwerk? 

“Ik leerde ICP voor het eerst kennen toen ik door Pastor Eric Rufyiritana (ICP-staflid) werd gevraagd om aanbidding te leiden in ICF Rotterdam-Noord, de kerk van Pastor Fred Kappinga. Daarna werd ik uitgenodigd voor een conferentie van ICP Europe voor 3 dagen. Ik leidde de aanbidding tijdens deze conferentie en het was een grote zegen voor mij om te zien hoe mensen gezegend en opgebouwd werden.”

Na deze ontmoetingen met ICP-evenementen en de interculturele kerk in Rotterdam vraag ik me af of Paul iets bijzonders heeft opgemerkt dat hij zou willen noemen. 

“Wat me het meest raakte, was de visie van ICP, die mensen met verschillende achtergronden en culturen bij elkaar brengt om de hoogste God in één geest te aanbidden. De ICP-methode om mensen te bereiken was een inspiratie voor mij, vooral de evangelisatie die begint met liefde.”

“Ik heb enige ervaring in interculturele gemeenschappen, ik speelde muziek bij verschillende evenementen van interculturele gemeenschappen. Ik heb vaak interculturele muziek gespeeld met TRINITY Muziekgroep.”

Als muzikant kan ik me voorstellen dat het spelen van verschillende muziekstijlen een geweldige ervaring is voor Paul. Maar is er iets speciaals aan het spelen van zijn muziek in interculturele kerken? 

“Ik heb ervaren dat de schoonheid van interculturele kerkplantingen is, hoe de mensen verenigd worden en je God in diversiteit kunt zien. Een andere ervaring op intercultureel gebied: mijn eerste officiële concert dat ik deed op 12 november 2016 had als thema “One heart, One melody”. Dat betekent dat we er allemaal anders uitzien, maar dat we verenigd kunnen zijn in aanbidding. Vanaf die tijd voelde ik dat het mijn missie was en begon ik de gospelmuziek (aanbiddingsliedjes) met verschillende mensen te delen. In verschillende culturen hebben mensen verschillende gaven. Als die gaven bij elkaar komen, krijg je een rijke gemeenschap.”

Dus interculturele aanbidding voegt iets toe aan onze aanbidding? 

“Aanbidding in een interculturele kerk laat me zien dat alle naties zich zullen buigen en God zullen aanbidden. Het laat me ook zien dat we één van geest zijn. Het gaat er niet om waar je vandaan komt of welke huidskleur je hebt, maar om te weten dat we meer zijn dan de kleur van onze huid. We zijn allemaal kinderen van God; we zijn allemaal broeders en zusters in Christus Jezus, onze Heer.”

Ja, interculturele aanbidding, of beter gezegd: Jezus aanbidden samen met mensen van verschillende achtergronden, brengt ons wel iets bijzonders. Het helpt ons om een groter beeld te zien, een hemels beeld van de kerk van Jezus Christus. Alle kinderen van God in eenheid voor Zijn troon.  Bedankt, Paul, voor het delen van je hart en visie over dit onderwerp. We kijken uit naar de groei van onze interculturele gemeenschapen en de verrijking van onze aanbidding.