Skip to content
31 oktober 2022

Tafelgesprek in BLEND

“Vanmorgen kreeg ik via mijn brahmaan twee woorden door: vertrouwen en overgave. Ik ben benieuwd wat die met deze avond te maken hebben.”

We zitten aan tafel in BLEND met elf buurtbewoners voor ons eerste Tafelgesprek. Na een heerlijke maaltijd, waarvoor iedereen iets meebracht, delen we verhalen over ‘thuiskomen’, rondom een aangestoken kaars. Eerst vertelt onze bovenbuurvrouw Kim over haar persoonlijke ervaring. Hans vervolgt met een verslag van de 33 mijnwerkers die van huis waren gegaan, maar die onder de grond vast kwamen te zitten na een explosie in 2012. Tenslotte lezen we van Nicodemus en Jezus die in gesprek gingen over de nieuwe geboorte en een hemels Thuis.

Tijdens de koffie en het toetje verdelen we onszelf in drie groepjes. En dan ontstaat het gesprek. “Ik ben een agnost”, zegt de ene bezoeker. “Ik geloof wel dat er een God is, maar je kunt hem niet kennen; Hij houdt zich verborgen.” “Mijn zoektocht duurt al lang”, onthult een andere tafelgenoot. “En ik geloof dat we het kwaad in onszelf moeten leren aanvaarden en omarmen.” “Mijn brahmaan leert me focussen”, deelt een derde gast. “Maar wat moet ik nou met die woorden overgave en vertrouwen?”

Het vormt een prachtig bruggetje terug naar de vertelde verhalen. “Die mijnwerkers zaten vast. Ze hadden een vage herinnering aan thuis. Maar hoe langer ze onder de grond waren, hoe kleiner de kans dat ze ooit terug zouden keren. Zo is het ook met ons mensen hier en nu. We maken er daarom het beste van. Of we vechten om het laatste beetje water en brood.

Maar dan, na 17 dagen verschijnt er een teken van leven. Een boortol van 600 meter lang bereikt hun schuilplaats. Ze plakken er een briefje aan en ontvangen medicijnen en voedsel. Een beeld voor ons: er zijn tekenen in deze wereld dat Boven ons niet vergeten is. Er wordt voorzien, of je het gelooft of niet.

Uiteindelijk, na 67 dagen en 20 miljoen Amerikaanse dollar, is er een liftschacht geboord. De redding is nabij. Maar de mannen moesten wel instappen, één voor één. Precies zo wordt er aan ons een uitvlucht geboden in Jezus. De vraag is wat we daarmee doen. Nemen we genoegen met de beperkingen waar we in zitten, of staan we een nieuwe geboorte toe? Voor dat laatste heb je twee dingen nodig: vertrouwen en overgave … aan Jezus.”