Kennismaking Coen Legemaate

Coen Legemaate

De nieuwe voorganger van ICF – Rotterdam

Coen is een rasechte Zeeuw. Hij studeerde Econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar tijdens een zomerevangelisatie in de witte tent in Renesse mocht hij zoveel van God ervaren dat het verlangen groeide om theologie te gaan studeren. Hij moest nog een jaar wachten voor hij de switch kon maken. Maar in dat jaar kwam zijn kamergenoot tot geloof en leerde hij alvast Latijn.

Op zijn 29e werd hij predikant van de Christ. Geref. Ichthuskerk in ’s-Gravendeel. Na enkele jaren kwamen er meerdere beroepingscommissies. Dat gaf onrust en er begon een zoektocht naar de vraag, wat Gods bedoeling was. Coen vertelt:
‘In die tijd kreeg ik een mail van ICF Rotterdam met het verzoek om voor te gaan in een avondmaalsdienst in Rotterdam. Ik was nog vrij en dat heeft echt zo moeten wezen. Want het klikte direct. Ik hoorde later dat er mensen waren die dachten: ‘Dit wordt onze nieuwe dominee’.

Ook bij mijn vrouw Katja en mij was er het gevoel, dat dit de volgende stap mocht zijn. Ik wil me heel graag richten in mijn bediening op mensen, die Jezus nog niet kennen, maar ik ben niet echt iemand die vanaf het 0 punt begint. Hier mag ik voortborduren op het vele goede werk dat al gedaan is.

Wel voelde ik me onzeker over de vraag, hoe je mensen uit zoveel verschillende culturen tot een éénheid kunt brengen. De één wil alles precies geregeld zien, de ander pleit ervoor, dat de Geest de ruimte moet hebben. Het is een boeiende, maar ook heel diverse mengeling van culturen. Mijn vraag was: kunnen deze mensen mij accepteren als hun nieuwe herder en leraar? Maar al in de bevestigingsdienst proefde ik iets van liefdevolle acceptatie, van blijdschap en verwachting.

Mijn droom is dat ICF niet alleen een gemeente zal zijn waar mensen welkom zijn om te komen, maar dat we ook visie, geloof en energie zullen hebben om naar mensen toe te gaan en ze op te zoeken. Het missionaire DNA, dat oorspronkelijk ICF zo kenmerkte, is misschien de laatste jaren iets minder geworden. Mijn gebed is dat we dat weer helemaal terug zullen vinden en centraal zullen stellen.

International Christian Fellowship mogen we zien als de ‘moeder’ van de interculturele kerkplantingen, die hun netwerk vinden bij ICP. De gemeente is door moeilijke tijden heengegaan. Er zijn aanvallen geweest. Wat dat betreft is het een wonder dat ze nog bestaat. Maar God is trouw en Hij is doorgegaan. Nu is ICF Rotterdam klaar voor de volgende fase. Dat mag een bemoediging zijn voor alle andere kerkplanters in ons land!’

De Zeeuw Coen is terug in de stad waar hij studeerde: Rotterdam. Zijn leven lang is hij al fervent fan van Feijenoord. Dat moet toch helpen bij het leggen van nieuwe contacten in Rotterdam Zuid.